top of page
Buscar
  • Foto del escritorGemma

Turquia es prepara / Turquía se prepara



Per tancar el bloc de Turquia volíem escriure un post sobre el país. És un país molt gran, amb fronteres que han anat canviant al llarg del segle passat. Actualment limita amb vuit països: Bulgària, Grècia, Geòrgia, Armènia, Azerbaidjan, Iran, Iraq i Síria. És a dir, amb un peu a Europa i l’altre (o la resta del cos, quant a territori) a Àsia.


Des dels anys vint, amb el naixement de la Turquia independent, s’ha anat acostant a Occident. Atatürk, l’heroi nacional i pare de la Turquia moderna, va adoptar l’alfabet llatí en detriment de l’àrab i va apostar per la laïcitat del país que avui es manté oficialment encara.

Caminant per Turquia hem vist realitats ben diferents. Tot i així, hi ha reflexions que abarquen tot l’estat.


La sensació general és que Turquia s’està construint com a estat-nació. Un país molt divers i amb cultures tan diferents està construint el ser turc; desentonen aquí, això sí, els kurds, una minoria majoritària a l’est del país que en les darrers eleccions del 24 de juny, per primera vegada, va obtenir representació al Parlament.


A Turquia, hi ha dos elements que obtenen unanimitat absoluta: la figura d’Atatürk i la bandera vermella amb la lluna i l’estrella blanques. Les banderes turques megagegants onegen en tots els indrets del país i també són presents en objectes d’ús quotidià, samarretes, gorres, carcasses de mòbils, bufandes, pegatines als vehicles i tota mena de gadgets. La bandera i la fotografia del pare dels turs són presents no només en tots els edificis oficials, i públics (escoles, museus, despatxos), també en hotels, restaurants, cafès i cases particulars. I això s’acompanya de fotografies gegants també (els agraden les coses grans) dels polítics de la darrera contesa electoral i, en especial, del seu renovat president, maquillat i photoshopejat en excés.


La política turca, desenganyada diria jo, dels lletjos dels seus amics europeus, s’acosta progressivament a posicions islamistes, i es manté mercès al suport d’aquest partit. Després de l’exercit i la policia, el Ministeri d’Afers religiosos és el que té el pressupost més elevat (segons que ens han dit). Per tot el país es construeixen mesquites noves, molt grans, tant en les ciutats com en els poblets més apartats que hem trobat. La identitat turca s’està construint al voltant de l’islam. A l’entrada de la Capadòcia, a Nevşehir, passejant pel barri antic, vaig entrar en una mesquita petita on feien classe a un grup de nens. L’imam em va donar la benvinguda i em va obsequiar amb dos exemplar del Corà, en àrab i traducció a l’espanyol, preciosos certament, editats per gentilesa del Ministeri d’Afers religiosos. Doncs bé en gairebé totes les mesquites que tenen madrassa hi ha exemplars traduïts a diverses llengües que s’ofereixen als qui, com jo, ens hi acostem a saber.


L’altre element inqüestionable és l’exercit, que segueix essent el garant de la República laica. És present per tot el país, pel seu ampli desplegament en el territori i per les crides públiques a enrolar-s’hi que hi ha plantades en carreteres i tanques publicitàries.

I amb aquest ambient que es cou lentament, ens va fer la impressió que Turquia es prepara i que la creença que s’inocula lentament en la població és que està preparada pel que calgui, com si esperessin un atac o qualsevol petita provocació externa per atacar ells. Els enemics externs sempre són una bona amalgama (com quan a principis del vuitanta, la recuperació de les Malvines per part d’Argentina va ser l’excusa de la dictadura per unir un país en crisi contra un enemic aliè, exaltant el seu patriotisme).


Per cert, a Turquia, on conviuen modernitat i tradició harmònicament, el cotxe més usat és el Renault 12, familiar. S’han de tenir alguns anys per recordar totes dues coses.


_____________________


Para cerrar el bloque de Turquía queríamos escribir un post sobre el país. Es un país muy grande, con fronteras que han ido cambiando a lo largo del siglo pasado. Actualmente limita con ocho países: Bulgaria, Grecia, Georgia, Armenia, Azerbaiyán, Irán, Irak y Siria. Es decir, con un pie en Europa y el otro (o el resto del cuerpo, en cuanto a territorio) en Asia.


Desde los años veinte, con el nacimiento de la Turquía independiente, se ha ido acercando a Occidente. Atatürk, el héroe nacional y padre de la Turquía moderna, adoptó el alfabeto latino en detrimento del árabe y apostó por la laicidad del país que hoy se mantiene todavía, aunque sea oficialmente. Caminando por Turquía hemos visto realidades muy diferentes. Aun así, hay reflexiones que abarcan a todo el estado.


La sensación general es que Turquía se está construyendo como estado-nación. Un país muy diverso y con culturas tan diferentes está construyendo el ser turco; desentonan aquí, eso sí, los kurdos, una minoría mayoritaria en el este del país que en las últimas elecciones del 24 de junio, por primera vez, obtuvo representación en el Parlamento.


En Turquía, hay dos elementos que obtienen unanimidad absoluta: la figura de Atatürk y la bandera roja con la luna y la estrella blancas. Las banderas turcas megagigantes ondean por todo el país y también están presentes en objetos de uso cotidiano, camisetas, gorras, fundas de móviles, bufandas, pegatinas en los vehículos y todo tipo de gadgets. La bandera y la fotografía del padre de los turcos están presentes no sólo en todos los edificios oficiales y públicos (escuelas, museos, despachos), también en hoteles, restaurantes, cafés y casas particulares. Y esto se acompaña de fotografías gigantes también (les gustan las cosas grandes) de los políticos de la última contienda electoral y, en especial, de su renovado presidente, maquillado y photoshopeado en exceso.


La política turca, desengañada diría yo, de los feos de sus amigos europeos, se acerca progresivamente a posiciones islamistas, y se mantiene gracias al apoyo de este partido. Tras el ejército y la policía, el Ministerio de Asuntos religiosos es el que tiene el presupuesto más elevado (según nos han dicho). Por todo el país se construyen mezquitas nuevas, muy grandes, tanto en las ciudades como en los pueblos más apartados que hemos encontrado. La identidad turca se está construyendo alrededor del islam. En la entrada de Capadocia, en Nevşehir, paseando por el barrio antiguo, entré en una mezquita pequeña donde daban clase a un grupo de niños. El imán me dio la bienvenida muy educadamente y me obsequió con dos ejemplar del Corán, en árabe y con su traducción al español al lado, preciosos ciertamente, editados por gentileza del Ministerio de Asuntos religiosos. Pues bien, en casi todas las mezquitas que tienen madrasa hay ejemplares traducidos a diversas lenguas que se ofrecen a quienes, como yo, nos acercamos a saber.


El rostre d'Attatürk preseideix el mural d'entrada d'aquesta escola de Primària / El rostro de Atatürk presiden el mural de entrada de esta escuela de primaria

El otro elemento incuestionable es el ejército, que sigue siendo el garante de la República laica. Tiene una fuerte presencia en todo el país, por su amplio despliegue en el territorio y por las insistentes llamadas públicas a enrolarse en él, visibles en carreteras y vallas publicitarias.


Y con este ambiente que se cuece lentamente, nos dio la impresión de que Turquía se prepara y que la creencia que se inocula lentamente en la población es que está preparada para lo que sea necesario, como si esperaran un ataque o cualquier pequeña provocación externa para atacar ellos. Los enemigos externos siempre son una buena amalgama (como cuando a principios de los ochenta, la recuperación de las Malvinas por parte de Argentina fue la excusa de la dictadura para unir un país en crisis contra un enemigo ajeno, exaltando su patriotismo).


Por cierto, en Turquía, donde conviven modernidad y tradición armónicamente, el coche más usado es el Renault 12, familiar. Hay que tener algunos años para recodar ambas cosas.


bottom of page