top of page
Buscar
  • Foto del escritorGemma

DIFERÈNCIES CULTURALS / DIFERENCIAS CULTURALES

(2/12/2018)



Ahir vam anar a un concert de música tradicional egípcia a El Caire, a l’Institut de Música Àrab, situat en un palauet preciós. Vam pensar que seria una bona manera de conèixer i veure de primera mà, com gaudeix la gent local, ja que no era el típic espectacle per a turistes. Consistia en peces tradicionals, interpretades per un cantant, acompanyat per un grup de dotze músics dirigits, segons semblava en un primer moment, pel teclista.


El públic, tot del país efectivament, se saludava d’una banda a l’altra de la sala, s’aixecava, entrava i sortia a tot hora, parlava pel mòbil sense cap mena de pudor ni reserva, i es mostrava i exhibia en una demostració de divisme sorprenent per als nostres estàndards. Tot això, un cop començat ja l’espectacle, és clar. En aquell moment, vaig recordar-me del meu amic, el mestre Cabal, partidari d’expulsar de la sala els mòbils rebels i els seus amos.

Va començar l’espectacle amb la interpretació de diverses cançons per part d’alguns teloners. En primer lloc va sortir una dona enfundada en un vestit sirena color verd amb la cua blanca, com una odalisca, que amb uns aguts directament cridats i una mica esgarrifosos, va cantar enganxada a un micro també excessivament alt de volum. A continuació, va fer-ho un noi jove, visiblement nerviós, amb una bonica veu al qual va seguir un tercer cantant, aquest ja més conegut (segons els aplaudiments del públic), amb una veu vellutada i una semblança entre en Sarkozy i el Fari (sorprenent, però cert).

I finalment, va aparèixer l’estrella, un home sobre la cinquantena, gran, amb pinta de galant de telenovel·la que interactuava amb el públic, imaginem que atenent les seves peticions constants. De fet, devia ser així, ja que els espectadors les cantaven, picaven de mans i fins i tot ballaven amb els braços des dels seus seients. El més sorprenent, com a mínim per a mi, és que donava indicacions mentre actuava: al tècnic de so, per apujar o abaixar el micro d’algun instrument o el seu; donava entrades i sortides als músics, davant del seu director i fins i tot es va posar a parlar amb un músic mentre un altre feia un solo.

El súmmum va arribar quan va cantar una peça amb música enllaunada, mentre el director sortia d’escena i la resta de músics es quedava en escena quiets com estàtues, escoltant tot el teatre una introducció musical de prop de tres minuts gravada abans que el cantant no iniciés la seva interpretació. La peça era una barreja entre un pasdoble torero i la sintonia de Vacaciones en el mar.


En acabar, aplaudiments escassos, tot i el fervor del públic. Gairebé no ens dona temps d’anar al lavabo abans de sortir que ja havien apagat tots els llums de l’edifici. Ni millor, ni pitjor, diferent.



___________________




Ayer assistimos un concierto de música tradicional egipcia en El Cairo, en el Instituto de Música Árabe, situado en un palacete precioso. Pensamos que sería una buena manera de conocer y ver de primera mano, cómo disfruta la gente local, ya que no era el típico espectáculo para turistas. Consistía en piezas tradicionales, interpretadas por un cantante, acompañado por un grupo de doce músicos dirigidos, según parecía en un primer momento, por el teclista.


El público, todo del país efectivamente, se saludaba de un lado a otro de la sala, se levantaba, entraba y salía a todas horas, hablaba por el móvil sin ningún tipo de pudor ni reserva, y se mostraba y exhibía en una demostración de divismo sorprendente para nuestros estándares. Todo ello, una vez comenzado ya el espectáculo, claro. En ese momento, me acordé de mi amigo, el maestro Cabal, partidario de expulsar de la sala a los móviles rebeldes y a sus dueños.

Comenzó el espectáculo con la interpretación de varias canciones por parte de algunos teloneros. En primer lugar, apareció una mujer enfundada en un vestido sirena color verde con la cola blanca, cual odalisca, que con unos agudos directamente gritados y un poco escalofriantes, cantó pegada a un micro también excesivamente alto de volumen. A continuación, lo hizo un muchacho joven, visiblemente nervioso, con una bonita voz al que siguió un tercer cantante, éste ya más conocido (según los aplausos del público), con una voz aterciopelada y un parecido entre Sarkozy y el Fari (sorprendente, pero cierto).


Y finalmente, apareció la estrella, un hombre sobre la cincuentena, grande, con pinta de galán de telenovela que interactuaba con el público, imaginamos que atendiendo a sus constantes peticiones. De hecho, sería así, ya que los espectadores las cantaban, daban palmas y hasta bailaban con los brazos desde sus asientos. Lo más sorprendente, al menos para mí, es que daba indicaciones mientras actuaba: al técnico de sonido, para subir o bajar el micro de algún instrumento o el suyo; daba entradas y salidas a los músicos, delante de su director e incluso llego a charlar con un músico mientras otro hacía un solo.

El colmo llegó cuando cantó una pieza con música enlatada, mientras el director salía de escena y el resto de músicos se quedaba en el escenario quietos como estatuas, escuchando todo el teatro una introducción musical de cerca de tres minutos grabada antes de que el cantante iniciara su interpretación. La pieza era una mezcla entre un pasodoble torero y la sintonía de Vacaciones en el mar.


Al terminar, aplausos escasos, a pesar del fervor del público. Casi no nos da tiempo de ir al baño antes de salir que ya habían apagado todas las luces del edificio. Ni mejor, ni peor, diferente.

bottom of page