top of page
Buscar
  • Foto del escritorGemma

Soldats / Soldados (07/2018)



Ginebra, vine cap a aquí, deixa’ls passar, vaig dir-li. Havíem sortit de Golbaşi i estàvem a un parell de quilòmetres d’Ogulbey, la nostra destinació, després d’un dia tòrrid de caminada enmig del no-res. Feia un parell d’hores que vèiem un helicòpter sobrevolar el cel, fent unes voltes molt estranyes. - Deuen fer maniobres, Ginebra, li vaig dir, deu ser una zona militar. Una estona més tard, seguim la pista de terra resseguint a la nostra dreta un mur cosit amb filferro al capdamunt, amb cartells de No traspasseu, que respectem escrupolosament.


En arribar a una bifurcació consultem la direcció a seguir i en girar-me veig una tanqueta de l’exèrcit que ve cap a nosaltres i li dic a la Ginebra d’apartar-nos per deixar-los passar. Però no, sembla que ens apunten i quan passen ja just pel nostre costat (fa impressió, eh!!) s’atura la tanqueta i s’obre la porta aquella que duen a dalt de tot i a la Ginebra no se li ocorre altra cosa que dir-los –Merhaba! (és a dir, hola). Total, que surt un soldat, ens mirem seriosament i mútuament: sembla que no ens apunten amb res més i ell comprova que les coses llargues i rígides que portem són només els bastons de caminar. A continuació, ens demana els passaports. -Aiiii, vols dir que ens ho poden demanar, això? Bé, d’entrada, els dono només el meu, ja se sap, més gran i seriosa, i en això que apareix un altre soldat, jove i ros, que parla per telèfon amb algú mentre branda el meu passaport a la mà. -English?, demanem nosaltres; ens contesta que no, només turc. -Sorun? (problema, paraula que hem aprés ràpidament). -Yok sorun (cap problema, ens contesta, però no em torna el passaport). En uns minuts el soldat ros, amb el google translàtor a la mà, ens informa que ens ha de retenir. -Com és això?, li demanem. -Control, control, ens respon. Diu que seran només uns quinze minuts.


Seiem al marge del camí i comencen a passar cotxes oficials i de la policia. Els soldats s’hi quadren al seu pas, així que pensem que deuen ser peixos grossos. Els policies que s’havien afegit al nostre grup no eren tan simpàtics com els militars (he de dir que per primer vegada ens estimàvem més la seva companyia); repeteixen tot de nou: què fem allà, registren les nostres motxilles, la roba bruta, pregunten ant una i altra vegada, revisen les fotos dels mòbils, de les càmeres. Ens hi tenen més d’una hora sense saber què passa. Insisteixen que només és un tema de control, passaports de nou. Parlen entre ells, els policies i els militars, sense que entenguem un borrall de què diuen, fet que no ens tranquil·litza gens. Finalment ens diu el cap dels policies: Acompanyin-nos! -Ep!, com que els acompanyem, no diuen que no hi ha cap problema? Els soldats confirmen que hem d’anar amb ells, que només és per control, però tenim la mosca al nas. Ens agafen les motxilles i apa, cap al furgó. Per si de cas, en aquest punt vam enviar un whatsapp amb la ubicació en temps real al nostre grupet de seguiment, perquè si no donàvem senyals de vida en uns dies, poguessin seguir la nostra pista; també hem de dir que no van captar la importància del missatge i es van limitar a comentar com n’era de bonic aquell paisatge inhòspit que caminàvem!


Després de desfer el nostre camí, ara en un curt trajecte en cotxe, arribem a la comissaria i ningú no ens diu res. Sembla que hi ha un tema d’una àrea militar (com ja ens havia avançat el soldat ros), però allà ens tenen unes quatre hores. Va desfilant el personal, penso que hi passen tots els que hi treballen, del tot comprensible la curiositat, d’altra banda. Passaports de nou, cada vegada que canvien de mans els anem seguint amb la vista, com amb la boleta dels trilers de les Rambles, i ells vinga a escriure i a firmar fulls i fulls d’un dossier que pel cap baix tenia uns cinquanta fulls i per quadruplicat! Jo li deia a la Ginebra que evidentment no signaríem res que no estigués en anglès i que haguéssim llegit prèviament, fins i tot vam acordar una clau per indicar signat per imperatiu... però finalment no va caldre. Amb els dossiers acabats apareix el comandant, amb uniforme blanc, impol·lut, tothom es quadra i ens diu, aquest sí, en anglès: -Heu entrat en una àrea militar, enteneu la situació? Li diem que sí, però que no estava indicat i que no ho sabíem. Li tornem a preguntar si hi ha cap problema i ens contesta que no, de moment, i desapareix de nou. Els policies segueixen escrivint fulls i aleshores entren en escena els polis bons, i ens ofereixen tes i gelats i galetes i més tes i cafès, mentre no acaben la paperassa.


Al cap d’una estona ens fan anar al despatx del comandant, que ara ens rep amb una samarreta casual de color rosat, ens convida a seure i comença a explicar-nos la seva vida. Ens informa que encara queda una hora de paperassa però que ja està tot tranquil i resolt. Un dels policies entra al despatx i li diu a la Ginebra que s’assembla molt al seu pare (com ho saben??!!) Jo protesto i li dic que la nena té els meus ulls, cosa que ell confirma molt amablement.


El comandant torna a revisar les fotos de la càmera, la Ginebra li diu que hi ha fotos privades i aleshores comença a passar-les ràpid, ràpid. Ens uns minuts entra una dona policia i els homes surten tots del despatx. Ella, molt delicada, comença a registrar de nou el nostre equipatge; només s’hi entretén, estranyada, quan troba dues pastilles d’Isostar desfetes que, és clar, fan una pols blanca molt sospitosa, però li expliquem i queda aclarit.


Ara és al comandant a qui li hem d’explicar de nou el nostre camí, el motiu del viatge, que venim d’Istanbul i que al nostre país això de caminar és normal. Però, per bé que li commouen les nostres explicacions, també ens deixa ben clar que a Turquia, dues dones caminant soles, podent agafar l’autobús, molt normal no és. També ens informa que més al sud (en la nostra direcció) hi ha una altra zona militar. En aquest punt, li demano que ens indiqui al mapa on són les zones militars per estalviar-nos malsdecap tots plegats, cosa que no fa evidentment, però a canvi ens convida a agafar un autobús i avançar uns seixanta quilòmetres, ja fora de la seva jurisdicció. Molt amablement s’acomiada finalment de nosaltres i ens desitja el millor: és bonic seguir els somnis, ens diu.


Vint minuts més tard, davant de la sorpresa general de la gent del carrer, la policia ens deixava amb la furgona davant de la porta, per no dir a dins, del mateix hotel del qual havíem sortit al matí, encarregant al director que s’assegurés que l’endemà pujàvem a un autobús, camí de Kulu.


Hem tingut episodis distrets amb policia i exèrcit en tots els països que hem visitat. A la incredulitat de veure dues dones soles caminant, s’afegeix el deure de garantir la nostra seguretat, la qual cosa sol ser un inconvenient més per a ells. Així que hem anat jugant a l’estira i arronsa, ells volent-nos facturar, en cotxe, en tren, en autobús, en direcció contrària en tot cas, i nosaltres insistint que no hi ha cap problema. Crec que hem guanyat nosaltres, per punts.


____________________________




Ginebra, ven hacia aquí, déjalos pasar, le dije. Habíamos salido de Golbasi y estábamos a un par de kilómetros de Ogulbey, nuestro destino, después de un día tórrido de caminata en medio de la nada. Hacía un par de horas que veíamos un helicóptero sobrevolar el cielo, haciendo unas vueltas muy extrañas. – Harán maniobras, Ginebra, le dije, debe ser una zona militar. Un rato más tarde, continuamos por la pista de tierra siguiendo a nuestra derecha un muro rematado con alambre de espino en lo alto, con carteles de No pasar, que respetamos escrupulosamente.


Al llegar a una bifurcación consultamos la dirección a seguir y mientras me giro veo una tanqueta del ejército que viene hacia nosotros y le digo a Ginebra que nos apartemos para dejarlos pasar. Pero no, parece que nos apuntan y cuando pasan ya justo por nuestro lado (impresiona, eh !!) se detiene la tanqueta y se abre la puerta aquella que llevan en lo alto y a Ginebra no se le ocurre otra cosa que decirles -Merhaba! (Es decir, hola). Total, que sale un soldado, nos miramos seria y mutuamente: parece que no nos apuntan con nada más y él comprueba que las cosas largas y rígidas que llevamos son sólo los bastones de caminar. A continuación, nos pide los pasaportes. -Ay, ¿quieres decir que nos lo pueden pedir, esto? Bueno, de entrada, les doy sólo el mío, ya se sabe, mayor y seria, y en esto que aparece otro soldado, joven y rubio, que habla por teléfono con alguien mientras blande mi pasaporte en la mano. -¿English ?, pedimos nosotras; nos contesta que no, sólo turco. -¿Sorun? (Problema, palabra que hemos aprendido rápidamente). -Yok sorun (ningún problema, nos contesta, pero no me devuelve el pasaporte). En unos minutos el soldado rubio, con el Google Translator en la mano, nos informa que debe retenernos. -¿Como es eso ?, le pedimos. -Control, control, nos responde. Dice que serán sólo unos quince minutos.


Nos sentamos al borde del camino y empiezan a pasar coches oficiales y de la policía. Los soldados se cuadran a su paso, así que pensamos que deben ser peces gordos. Los policías que se habían añadido a nuestro grupo no eran tan simpáticos como los militares (debo decir que por primera vez preferíamos su compañía); repiten de nuevo: qué hacemos allí, registran nuestras mochilas, la ropa sucia, preguntan una y otra vez, revisan las fotos de los móviles, de las cámaras. Nos tienen más de una hora sin saber qué pasa. Insisten en que sólo es un tema de control, pasaportes de nuevo. Hablan entre ellos, los policías y los militares, sin que entendamos una palabra de lo que dicen, lo que no nos tranquiliza nada. Finalmente nos dice el jefe de los policías: Acompáñennos! -¡Eh !, ¿Cómo, que les acompañemos, no dicen que no hay ningún problema? Los soldados confirman que tenemos que ir con ellos, que sólo es por control, pero estamos mosqueadas. Cogen nuestras mochilas y ala, hacia el furgón. Por si acaso, en este punto enviamos un whatsapp con la ubicación en tiempo real en nuestro grupito de seguimiento, para que, si no dábamos señales de vida en unos días, pudieran seguir nuestra pista; también hay que decir que no captaron la importancia del mensaje y se limitaron a comentar que hermoso aquel paisaje inhóspito que andábamos!


Después de deshacer nuestro camino, ahora en un corto trayecto en coche, llegamos a la comisaría y nadie nos dice nada. Parece que hay un tema de un área militar (como ya nos había adelantado el soldado rubio), pero nos tienen allí unas cuatro horas. Va desfilando el personal, pienso que pasan todos los que trabajan, del todo comprensible la curiosidad, por otra parte. Pasaportes de nuevo. Cada vez que cambian de manos los vamos siguiendo con la vista, como con la bolita los trileros de las Ramblas, y ellos venga a escribir y a firmar hojas y hojas de un dossier que por lo menos tenía cincuenta hojas y por cuadruplicado! Yo le decía a Ginebra que evidentemente no firmaríamos nada que no estuviera en inglés y que hubiéramos leído previamente, incluso acordamos una clave para indicar firmado por imperativo ... pero finalmente no fue necesario. Con los dossiers acabados aparece el comandante, con uniforme blanco, impoluto, todo el mundo se cuadra y nos dice, ahora sí, en inglés: -¿Habéis entrado en un área militar, entiendeis la situación? Le decimos que sí, pero que no estaba indicado y que no lo sabíamos. Le volvemos a preguntar si hay ningún problema y nos contesta que no, por el momento, y desaparece de nuevo. Los policías siguen escribiendo hojas y entonces entran en escena los polis buenos, y nos ofrecen tés y helados y galletas y más tés y cafés, mientras terminan el papeleo.


Al cabo de un rato nos hacen ir al despacho del comandante, que ahora nos recibe con una camiseta casual de color rosado, nos invita a sentarnos y comienza a contarnos su vida. Nos informa que aún queda una hora de papeleo pero que ya está todo tranquilo y resuelto. Uno de los policías entra en el despacho y le dice a Ginebra que se parece mucho a su padre (como lo saben ?? !!) Yo protesto y le digo que la niña tiene mis ojos, lo que él confirma muy amablemente.


El comandante vuelve a revisar las fotos de la cámara, la Ginebra le dice que hay fotos privadas y entonces empieza a pasarlas rápido, rápido. En unos minutos entra una mujer policía y los hombres desparecen. Ella, muy delicada, registra de nuevo nuestro equipaje; sólo se entretiene, extrañada, cuando encuentra dos pastillas de Isostar deshechas que, claro, hacen un polvo blanco muy sospechoso, pero le explicamos y queda aclarado.


Ahora es al comandante a quien le tenemos que explicar de nuevo nuestro camino, el motivo del viaje, que venimos de Estambul y que en nuestro país eso de caminar es normal. Pero, a pesar de que le conmueven nuestras explicaciones, también nos deja bien claro que en Turquía, dos mujeres caminando solas, pudiendo tomar el autobús, muy normal no es. También nos informa que más al sur (en nuestra dirección) hay otra zona militar. En este punto, le pido que nos indique en el mapa dónde están las zonas militares para ahorrarnos disgustos a todos, cosa que no hace evidentemente, pero a cambio nos invita a tomar un autobús y avanzar unos sesenta kilómetros, ya fuera de su jurisdicción. Muy amablemente despide finalmente de nosotras y nos desea lo mejor: -es bonito seguir los sueños, nos dice.


Veinte minutos más tarde, ante la sorpresa general de la gente de la calle, la furgona de la policía nos dejaba delante de la puerta, por no decir dentro, del mismo hotel del que habíamos salido por la mañana, encargándole al director que se asegurara que al día siguiente subíamos a un autobús, camino de Kulu.


Hemos tenido episodios distraídos con policía y ejército en todos los países que hemos visitado. A la incredulidad de ver dos mujeres solas caminando, se añade el deber de garantizar nuestra seguridad, lo que suele ser un inconveniente más para ellos. Así que hemos ido jugando al tira y afloja, ellos queriéndonos facturar, en coche, en tren, en autobús, en dirección contraria en todo caso, y nosotras insistiendo que no hay ningún problema. Creo que hemos ganado nosotras, por puntos.

bottom of page