top of page
Buscar
  • Foto del escritorGemma

Tebessüm Sadakadir!



Tebessüm Sadakadir! S’acaba el Ramadà.

Aquest vespre, en pondre’s el sol, s’acaba el mes del Ramadà per als musulmans. Enguany, gairebé a l’estiu, la jornada en dejú es fa llarga i a mesura que el crepuscle avança, els estómacs es queixen i les botigues tanquen, la gent es prepara per a l’àpat de la nit. Els carrers semblen gairebé deserts en comparació amb l’enrenou del comerç que inunda tota la ciutat durant el dia, de tràfec, gent i soroll.

Ens creuem amb rostres alegres davant la perspectiva dels tres dies de festa que tindran a partir d’ara: Tebessüm Sadakadir! Als voltants de Santa Sofia i de la Mesquita Blava (l’una davant de l’altra) l’avinguda enjardinada s’omplia ja per la tarda de famílies que prenien posicions sobre l’escassa gespa entre els arbres i muntaven les catifes per seure-hi i celebrar aquest darrer iftar (l’àpat amb què diàriament trenquen el dejú) de l’any.

Ahir, a la mateixa hora, ens vam creuar amb un grup d’homes que celebrava l’iftar al carrer, talment enmig del carrer, i en passar i desitjar-los Bon profit en turc, Afiyet Olsun!, ens van convidar a tastar les mandonguilles de carn (kofta) que es preparaven, delicioses!

Els turcs, com tots els pobles que tenen una llengua poc usada pels turistes, agraeixen qualsevol intent que fem, per poc reeixit que sigui, d’adreçar-los unes paraules en el seu idioma.





Tebessüm Sadakadir! Termina el Ramadán.

Esta tarde, al ponerse el sol, termina el mes del Ramadán para los musulmanes. Este año, prácticamente en verano, la ornada de ayuno se hace larga y a medida que el crepúsculo avanza, los estómagos se quejan y las tiendas cierran, la gente se prepara para el ágape de la noche. Las calles parecen casi desiertas en comparación con el ajetreo del comercio que inunda toda la ciudad durante el día de tráfico, gente y ruido.

Nos cruzamos con rostros alegres ante la perspectiva de los tres días de fiesta que tendrán a partir de ahora: Tebessüm Sadakadir! En los alrededores de Santa Sofia y de la Mezquita Azul (una frente a la otra) la avenida ajardinada se llenaba ya por la tarde de familias que tomaban posición sobre la escasa hierba entre los árboles y extendían sus alfombras para sentarse y celebrar el último iftar (la comida con la que se rompe el ayuno diariamente) del año.

Ayer, a la misma hora, nos cruzamos con un grupo de hombres que celebraba el iftar en la calle, talmente en medio de la calle, y al pasar y desearles Buen provecho en turco, Afiyet Olsun!, ns invitaron a degustar las albóndigas de carne (kofta) que preparaban, deliciosas!

Los turcos, como todos los pueblos que tienen una lengua poco usada por los turistas , agradecen cualquier intento, por infructuoso que sea, de dirigirles unas palabras en su propio idioma.

bottom of page